Korisničko ime: Lozinka:
alt text

Pošalji odgovor 
Tema: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
15-12-2012, 23:07 PM
Post: #1
Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
Ova tema je namijenjena za podizanje novog ili obnavljanje postojećeg amaterskog voćnjaka za osobne potrebe. Cilj je informirati ljude na osnovnoj razini prilikom kupnje voćnih sadnica.
Za profesionalni uzgoj molimo da se obratite stručnom agronomu za sve nejasnoće i dodatna pitanja, zbog toga što su ovo samo osnovne informacije.

Mnogi ljudi zbog neznanja kupuju voćne sadnice napamet i uglavnom kupuju od rasadnika ili u nekim trgovačkim centrima na akciji, a da pritom neznaju uopće što su kupili jer neznaju čitati deklaraciju na listiću. Zbog čega nakon nekog vremena od sadnje imaju samo pritužbe kako nevalja sadnica ili se drže one babske priče to je nova sorta i to nevalja ništa, trebam/treba mi netko cijepiti staru sortu koju su imali djedovi i bake i tomu slično i to sve zbog neznanja.


Idemo redom, moramo naučiti čitati što piše na deklaraciji koja ide uz svaku sadnicu da Vam rasadnik nebi slučajno ili namjerno podvalio nekaj krivo što niste željeli ili tražili.

Na listiću obično pišu slijedeći podaci:

Proizvođač: (ime firme koja proizvodi voćne sadnice, točnije cijepi)
Zemlja porijekla: (dali je sadnica uvoz ili je domaća)
Godina starosti: (ili samo godina kada je voćna sadnica cijepljena, ali nesmije biti starije od 2 godine s golim korijenom jer se teže prima !)

Zatim idu slijedeći podaci koji su najbitniji od svega:

Vrsta: (tu spadaju oni podaci dali se radi o: šljivi, marelici, jabuki, kruški,... itd. )
Sorta/klon: (ime sorte, recimo ako se radi o jabuki onda ima npr. ime Idared, ili se radi o kruški npr. ime je recimo Vilijamovka itd.)
Podloga/klon: (Ovaj dio je najbitniji od svega jer je navedeno na što je cijepljena zato što nije svejedno na što je cijepljena. Postoje različite podloge na što se cijepi i ima različit cilj ovisno za što trebate)


Sadi se na jesen i na proljeće, preporuka je od agronoma da se sadi na jesen. Zato što voćka na jesen odbaci svo lišće i onda ide na obnavljanje korijenja. Za vrijeme vegetacije točnije na proljeće i ljeto gotovo vrlo slabo obnavlja svoje korijenje zbog rasta lišća i granja. Jabuke i kruške još nekako normalno podnose proljetnu sadnju u odnosu na npr. trešnju kojoj teško pada proljetna sadnja zbog slabo formiranog krijena i zbog toga trebaju ljeti puno više vode da se neposuši bar dok se dobro ne ukorijeni nakon nekoliko godina.
Zato znaju agronomi reći proljetna sadnja je izgubljena godina jer zaostaje u razvoju za čitavu godinu u odnosu na onu raniju jesensku sadnju od prije kakvih par mijeseca. Saditi se može sve dok se zemlja nesmrzne ili dok nepadne snijeg bolje jesenska sadnja pa makar i u prosincu sadili nego na proljeće.


A one babske priče bude se voćkica smrznula to ostavite za praznovijerne, zato što one voćkice koje se nisu uspijele rasprodati na jesen, u rasadniku Vas čekaju na proljeće ! I isto tako stoje vani na milost i nemilost vremenskim uvijetima kao kod Vas doma.

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-12-2012, 23:08 PM
Post: #2
Podloga !
Podloga, točnije, na što je cijepljena, ovo je vrlo bitno na što je cijepljena jer ima različite podloge i to najviše kod jabuki.

Recimo na deklaraciji za jabuku piše m 9, m 26, m 27, mm106 itd. Ali ove tri podloge su najčešće u rasadnicima.
Ajmo redom što to točno znači podloga m 9 za jabuku ?

Podloga m 9, znači da se radi o slabo bujnoj vegetativnoj podlozi.
Što to znači ?

To znači doslovno da jabuka nije cijepljena na divljaka, i da jabuka nebude otišla 8-10m u visinu i 6-7m u širinu. Već se radi o tome da jabuka bude otišla svega do 2-3m visine i 1m širine. Zašto ?

Prednosti:
Zato da možete normalno ubirati plodove bez ljestava, ubirača i možete orezivati i to sve s zemlje. Zatim se sadi od jabuke do jabuke vrlo gusto oko 1m u cijelom nizu/redu. A između redova za osobne potrebe bez mehanizacije može se saditi nekih 2-2.5m radi komocije prilikom košnje trave i prodiranje sunčevoj svijetlosti na sadnice radi zametanje rodnih pupova za slijedeću godinu i bolje formiranje plodova.
Ugrubo radi se o plantažnoj podlozi kojoj je cilj bolji i lakši pristup održavanja takvih sadnica. Plodovi vrlo rano ulaze u rod, otprilike već za 18mj naviše od sadnje.

Mana:
Mana je jedino što mora imati podupirač jer se slabo ukorijenjuje, točnije ide uz sadnicu doživotno jaki kolac/stup ili ide na žicu kao za vinograd na visinu do npr. 2-2.5m. I u sušnom razdoblju treba vode bilo iz kante ili složite navodnjavanje kap po kap.
U velikoj suši može se jednostavno posušiti bez kapi vode i onda morate posaditi novu sadnicu.Podloga m 26, isto spada pod slabo bujna vegetativna podloga kao i m 9.

Prednost je jedino kaj netreba armaturu tipa doživotan kolac ili žica jer se bolje ukorijenjuje, no opet treba armaturu u slučaju ako je posađena na mijestu gdje zna biti jaki vijetar. Rano ulazi u rod od vrijeme sadnje, zatim ide do 3m visine i sadi se na nešto veći razmak od m 9 otprilike oko 1.5-2m od jabuke do jabuke no opet ovisi o uzgojnom obliku i bujnosti sorte jabuke.
Za vrijeme velike suše treba vode no nije toliko žedno kao m9, iako ide veća količina vode svejedno bolje prašta nemar kod neredovitog zaljevanja u odnosu m 9.Podloga mm106 spada u srednje bujnu vegetativnu podlogu.

Prednosti:
Dobro se ukorijenjuje i netreba potporanj, armaturu ili što već kao kod podloge m 9. I ide u visinu 3-4m i nekih 3m u širinu i zato se sadi po prilici od jabuke do jabuke nekih 4m, no opet zavisi o bujnosti same sorte jabuke i načinu orezivanja točnije o uzgojnom obliku.


Mane:
Nema baš neku posebnu manu, osim što malo kasnije ulazi u rod i više zauzima prostora od m 9 i m 26. Veličine je 60% veličine u odnosu na jabuku cijepljena na divljaka. Uglavnom idealan je za klasičan obiteljski voćnjak s minimalnom brigom. Voćka kada ima kakvih 7-8 godina starosti od vrijeme sadnje zna čak za vrijeme velike suše nekima uspijevati u kontinetalnom dijelu i bez kapi vode s vaše strane. No kako god poželjno je svejedno koji puta za vrijeme velikih suša dati vode radi zametanje rodnih pupova za davanje plodova slijedeće godine.Podloga divljak:
Preporuka je samo ako imate veliki voćnjak onda možete saditi takvu jabuku na tu podlogu. Ta stabla su dugoviječnija, ide i do 100 godina i vrlo je nezgodna kada ode u nebo pod oblake i krošnja se raširi ko šator. Točnije sadi se u razmaku otprilike 7-8m od jabuke do jabuke nezgodna za orezivanje i ubiranje plodova. Najkasnije ulazi u rod, neprije 5-6 godine i plodovi koji padnu na zemllju se jako slabo čuvaju svega 1-2mj. od ubiranja jer se natučeju.
Kruška

Podloge su dunja ili divljak, preporuka na divljak bolje se ukorijenjuje, otpornija je na loša tla i moguće je održavati pravilnom rezidbom čak na visinu od svega 2-3m i razmak sadnje od kruške do kruške 3m, no opet zavisi o uzgojnom obliku. Ako idete na podlogu dunju tražite podlogu kojoj netreba doživotan potporanj.
(Zadnje uređivanje: 15-12-2012 23:09 PM by SAS.)
Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
12-01-2013, 14:23 PM
Post: #3
Gustoća sadnje s različitim podlogama
Što to točno znači gustoća sadnje voćaka ?


Svi zbog neiskustva preferiraju jabuke na divljaka, ona ima prednost što je dugoviječna, ono izraste u veliko drvo visine od 8-10m i promijera krošnje i do 8m (gledamo jabuku ispred sebe ima grane 4m lijevo, 4m desno i tako naprijed i nazad), no najčešće je to promijer 7m. Ok, problem je to kaj ta jabuka osim što daje jako puno plodova čak i do 200kg, zauzima jako puno mijesta u malom voćnjaku. I jako je otežano brati te plodove, a sve jabuke koje padnu na pod imaju čuvanje svega do mijesec dana jer su se natukle !Ajmo o prostornom uzgoju, prepostavimo da imamo voćnjak veličine 30x20m=600m2 !
Neki će reći to je veliki voćnjak, neki mali, a neki prosijek/pristojan/taman.
A ja ću reći da je to mali voćnjak !

Evo jedan primjer objašnjenja zašto je to mali voćnjak.


Voćnjak veličine 30mx20m=600m2
_______________________________

1. primjer

Na tom voćnjaku posadimo 3 jabuke na divljaka, od toga su jedna ljetna (tzv. Petrovka), druga jesenska (9mj.) i treća zimska sorta (10mj.).
Jedna jabuka na divljaka zauzima prostor od 8mx8m=64m2 računajući i potreban razmak između jabuki !

3 jabuke x64m2= 192m2, u odnosu na 600m2 cijelog voćnjaka !

I već 1/3 voćnjaka nemate !


A di su tu još trešnje, marelice, višnje, kruške, šljive, breskve, nektarine i to sve na divljaka ?!

Zatim trešnja na divljaka isto tako zauzima mijesta kao i jabuka oko 64m2, posadimo dvije trešnje za 5mj. i 6mj. to je 128m2 !

192+128=320m2, plus ide po jedna marelica, šljiva i kruška i mi smo s sadnjom gotovi ! Jer moramo još računati prostor između redova tako da je stvarno već gotova sadnja.

No oćete li se zadovoljiti samo s jednom sortom jabuke pogotovo preko zime kada nemate ništa osim jabuke ?
Zasitit ćete se te jabuke ma koliko god bila fina, zato treba biti različite sorte da ubijete monotoniju okusa jednoteiste jabuke.

____________________________


2. primjer

Jabuke na podlozi mm106 zauzimaju prostor svega 4x4=16m2. I na njoj imate 40-50kg jabuka, to je čisto dosta za mijesec i pol za peteročlanu obitelj ! Jer se računa da ćete jesti doslovno 1kg jabuki na dan.
Jabuke na toj podlozi mm106 rano prerode u odnosu na podlozi divljaka ovisno o sorti od sadnje rod počinje od godinu do četvrte godine.

3 jabuke x16m2=48m2, znači ostane vam još puno prostora za sadnju kad oduzmete od 600m2 voćnjaka !
Posadite još tri jabuki to je ukupno 6 jabuki, da imate što veći izbor pogotovo za po zimi i još niste premašili 100m2 s jabukama jer sveukupno ispadne 96m2 !

____________________________Ugrubo 3 jabuki po 200kg na divljaka zauzima prostor od 192m2 i svekupno je 600kg !

A za tih 192m2 imate 12 jabuki na podlozi mm106 (16m2) po 50kg i to je 600kg !
Ali imate čak 4 puta više različitih sorti jabuka !

Zato se danas sve više napušta cijepljenje jabuka na divljoj podlozi, i tako ide i za ostalo voće.

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-03-2013, 09:42 AM
Post: #4
RE: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
ne znam dali je spam , ako je brišite , nego posadio sam prošle godine dvoje voćke , krušku i jabuku , ne mogu se sjetiti sorte , ali nije to niti bitno , nego napao me prokleti zec i normalno oglođao ih , krenule su pupati , ali dali ima što od toga ili će se s vremenom posuštit , dosta ih je ogulio nabijem ga ......
poslje sam ih zaštitio , jebiga trebao sam prije ......

kaj vidim da se razmeš u to , kaj hoče li sa vremenom otići , istrunuti ili ima neke nade da sse povrete , oporave .....
da ponovim dosta ih je ogulio

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-03-2013, 10:07 AM
Post: #5
RE: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
u vecini slucajeva, vocke se same oporave, osim ako uistinu nije jako oglodano.
drzim fige, da ce i s tvojim vockama bit tako.

a ubrzo ces saznati.smile1

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-03-2013, 10:15 AM
Post: #6
RE: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
ma krenule su pupati , gledao neki dan ......
ali me strah da će se posušiti ..

da se bar ne posuše jel su se fino primile ....

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-03-2013, 10:20 AM
Post: #7
RE: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
e, vocarstvo i povrtlarstvo je tvornica bez krova. nikad ne znas, sto ce te snaci.

jesi dovoljno zastitio mrezom protiv mraza? protiv glodavaca vidim da jesi. smile1

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-03-2013, 12:17 PM
Post: #8
RE: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
(15-03-2013 09:42 AM)prase kaže  ne znam dali je spam , ako je brišite , nego posadio sam prošle godine dvoje voćke , krušku i jabuku , ne mogu se sjetiti sorte , ali nije to niti bitno , nego napao me prokleti zec i normalno oglođao ih , krenule su pupati , ali dali ima što od toga ili će se s vremenom posuštit , dosta ih je ogulio nabijem ga ......
poslje sam ih zaštitio , jebiga trebao sam prije ......

kaj vidim da se razmeš u to , kaj hoče li sa vremenom otići , istrunuti ili ima neke nade da sse povrete , oporave .....
da ponovim dosta ih je ogulio

Ovisi koliko ih je oštetio, recimo gledajući da je deblo valjak i da ima plašt, ako je zec polovicu plašta od valjka oglodao ili cijeli plašt valjka vrlo vjerojatno se bude osušila. Jer voćka bez kore nefunkcionira zato što i kora ima svoju funkciju koja služi da i kroz njih protiječu sokovi. Osim toga problem je i taj kaj na tim mijestima treba i zaštititi jer ulaze na ta mijesta paraziti kao i kod čovjeka koji je ostao bez kože pa izazove infekciju.

Kako je voćkica premlada teško da bi uspio izvesti cijepljenje na most jer je to deblo pretanko za izvesti cijepljenje na most. Možeš pokušati cijepiti na most s plemkama, to uzimaš iste plemke od iste voćkice kao i za cijepljenje, al obavezno oslijepi pupove da nepotijeraju i uzimaju hranu.

Detaljnije o tome kako izvesti cijepljenje na most pomoću plemki kako bi povezao koru gornijeg i donjeg dijela imaš u knjizi Tomislav Jerimić - cijepljenje i rezidba voćaka u pdf-u na netu.

Ja sam inače hobi amater, al sam se načitao tih knjiga koje su pisali agronomi tako da ti se više neoslanjam rekla kazala susijeda da misli da bi to tako trebalo ići. Ne, nešpricam sve zbrda zdola 20 puta jer neidu plodovi na štand pa da moraju izgledati savršeno jer kupci neznaju da plodovi rastu na drvetu i da su podložni bolestima kao i čovjek. Ja obično pošpricam dva do tri puta na proljeće i to je to, dosta za čitavu godinu. Meni nesmetaju kada plodovi nisu savršenog izgleda ko da su fotošopirane jer znam da su tada sigurno eko, bitno je da su plodovi sočni i jako ukusni.
A knjige sam čitao više radi što kvalitetnijeg orezivanja i općenito što sve ide uz voćnih sadnica.

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-03-2013, 12:46 PM
Post: #9
RE: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
facepalm je , đubre pijano mi 0k0 70 % poglođalo ......

znači ništa , mogu ih sam skratiti ......

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-03-2013, 13:12 PM
Post: #10
RE: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
(15-03-2013 12:46 PM)prase kaže  facepalm je , đubre pijano mi 0k0 70 % poglođalo ......

znači ništa , mogu ih sam skratiti ......

hm bit će čudo ako se uopće oporavi to je ravno čudu ko kad se netko probudi iz mrtvih. Mislim moguće je, ali je vrlo mala vjerojatnost pogotovo što kažeš da još uz to da netretiraš svoje voćkice špricanjem pa su još bolje podložne bolestima i parazitima.

Najbolje bi bilo da polako gledaš usput koju ćeš novu voćkicu posaditi, ima i otpornih jabuka koje netreba tretirati te su uglavnom novije sorte i otpornost su postigli križanjem više sorata i dobili tu jednu. Isto su ukusne i nezahtijevaju špricanje, ne nisu prolazile GMO to je nešto drugo.

Od otpornih sorta jabuka imaš kupiti kod nas Freedome, Liberty, Florina, Prima, Enterprise, Pinova, Topaz, Gold Rush itd. s različitim terminima dozrijevanja.
Od krušaka posebno zimska kruška Pastorčica netreba tretiranje, i još imaš tolerantna na bolesti Lipanjska ljepotica, ostale kruške više manje tako tako jesu i nisu osjetljive.

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-03-2013, 13:14 PM
Post: #11
RE: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
ova je baka smith .....
jel su mi te odlična

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-03-2013, 13:33 PM
Post: #12
RE: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
(15-03-2013 13:14 PM)prase kaže  ova je baka smith .....
jel su mi te odlična

I meni je ta zelena jabuka odlična baš kada fino lijepo odstoji i onda jedem u drugom mijesecu, a ta jabuka i dalje bude jako sočna fina i ukusna !

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
15-03-2013, 13:40 PM
Post: #13
RE: Sadnja novih voćnih sadnica - VAŽNO
je , je , meni je najbolja ....

Offline
Sviđa mi se Citiraj odgovor
Pošalji odgovor 

« Next Oldest | Next Newest »


Odi na forum:

Vrijeme na forumu: 23-11-2014, 17:38 PM